καθημερινότητα < καθημερινός + ότητα // καθημερινότητα θηλυκό (δόκιμο κυρίως στον ενικό - το σύνολο των δραστηριοτήτων και συνηθειών που συνθέτουν μια συνηθισμένη μέρα - ο κινηματογράφος είναι μέρος της καθημερινότητάς μου - (αρνητικά) η συνήθεια πράξεων ή/και σκέψεων που εκτελεί (ή έχει) κανείς μηχανικά, αυτόματα, χωρίς να το συνειδητοποιεί, η ρουτίνα, η καθημερινή επανάληψη πράξεων χωρίς ενδιαφέρον που οδηγεί στη φθορά - με έχει κουράσει πια η καθημερινότητα, θέλω να φύγω μακριά * από το: http://el.wiktionary.org/wiki
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού".
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Έφυγε από τη ζωή ο Εδουάρδο Γκαλεάνο

  ΕΙΔΗΣΕΙΣ //    Δ ιεθνή  


Ο βραβευμένος Ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, από τους πλέον αγαπημένους λατινοαμερικάνους λογοτέχνες στην Ελλάδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών.
Μετά την είδηση του θανάτου του Γκύντερ Γκρας, άλλος ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων έφυγε σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της El Pais, ο Γκαλεάνο είχε διαγνωστεί δύο φορές με καρκίνο και την Παρασκευή είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για λόγους που σχετίζονταν με την ασθένειά του. 
Μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας και αριστεράς, ο Γκαλεάνο έγραψε το 1971 το εμβληματικό του έργο «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής», στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς στην εκμετάλλευση της Λατινικής Αμερικής στα χέρια των ξένων δυνάμεων, ξεκινώντας από την ισπανική αποικιοκρατία, πέντε αιώνες πριν, μέχρι την αμερικανική παρέμβαση έως σήμερα.
Το βιβλίο λογοκρίθηκε από τα στρατιωτικά δικτατορικά καθεστώτα της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Χιλής, ενώ ο ίδιος ο Γκαλεάνο στο πραξικόπημα της 27ης Ιουνίου 1973 φυλακίστηκε και αναγκάστηκε να αφήσει την Ουρουγουάη. Το 1984 έγραψε στην Ισπανία τη «Μνήμη της Φωτιάς». Το έργο του έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.
Όπως είχε πει ο ίδιος: «είμαι ένας συγγραφέας που θα ήθελε να συνεισφέρει στη διάσωση της απηχθείσας μνήμης όλης της Αμερικής, αλλά πάνω από όλα της Λατινικής Αμερικής, πατρίδα περιφρονημένη και αγαπητή».

__________________
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000007540/Efuge-apo-ti-zoi-o-Edouardo-Gkaleano

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου