Γεγονός είναι πάντως ότι η διαφαινόμενη "Βάρκιζα" της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει την απαρχή καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Η αναβάπτιση στη λαϊκή κολυμπήθρα παραμένει, ωστόσο, ένα χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης κυρίως για τη διαχείριση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, η οποία θα προκύψει μετά την παράδοση των όπλων, η οποία είναι απολύτως βέβαιον ότι θα δημιουργήσει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
~~~
Μετά το θετική δήλωση του Eurogroup, στη απόσπαση της οποίας ευελπιστούσε η κυβέρνηση, οι ελπίδες εναποτίθενται στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το θέμα της ρευστότητας προς τη χώρα μας, αν και τα περιθώρια τα οποία έχει παραμένουν εξαιρετικά στενά.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «καλωσόρισαν την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί», είδαν με θετικό μάτι την «αναδιοργάνωση και βελτίωση των διαδικασιών» μετά τον παραγκωνισμό Βαρουφάκη, που «κατέστησαν δυνατή την επίσπευση και συνέδραμαν σε μία πιο ουσιώδη συζήτηση» και χαιρέτησαν «την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξητης αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα»
Το Eurogroup όμως ταυτόχρονα επέμεινε ότι «η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει τοισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις» και κατέστησε απολύτως σαφές ότι «από τη στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης», τότε και μόνον τότε «θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας»
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης, με βάση και τα όσα έγιναν γνωστά στη συνεδρίαση του Eurogroup από τον κ. Μ. Ντράγκι, επιχείρησε να αποσυνδέσει την άρση της οικονομικής ασφυξίας εκ μέρους της ΕΚΤ από τη συμφωνία. Τούτο διότι ο κ. Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται χωρίς το πράσινο φως από το Eurogroup να αυξήσει τα έντοκα γραμμάτια προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELΑ, αλλά δεσμεύθηκε μετά την επίτευξη προόδου ότι δεν θα προχωρήσει σε haircut των ελληνικών ομολόγων. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα της επιστροφής του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού του 1,9 δις. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ, στο οποίο ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Ως αντάλλαγμα για την μερική – έστω- χαλάρωση των μέτρων ασφυξίας, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας, θέτοντας ανοικτά πλέον στο τραπέζι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπου παραμένουν ακόμη οι «κόκκινες γραμμές», καθώς αυτές κατέρρευσαν παταγωδώς όσον αφορά τον ΦΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια, τον ΕΝΦΙΑ, την 13η σύνταξη κλπ κλπ, όπου επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση απόψεων. Η διάθεση της κυβέρνησης να τα βρει με τους δανειστές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό επιβεβαιώνεται και από το κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ, η οποία βάρυνε σημαντικά στην απόφαση του Eurogroup.
«Το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση», τονίζεται χαρακτηριστικά σε non paper του Μαξίμου για την απόφαση του Eurogoup και προστίθεται: «Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα».
Η κυβέρνηση, μ΄ άλλα λόγια, λόγια, όπως καταδεικνύει η απόφαση του Eurogoup έκανε ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω, παραδίδοντας το ένα μετά το άλλο τα «όπλα» της στους δανειστές. Από αυτή την άποψη, η διαπραγμάτευση η οποία είναι σε εξέλιξη μοιάζει με τη «Βάρκιζα». Έτσι, μπορεί το ένα βήμα προς τα πίσω να είναι η εγκατάλειψη των «κόκκινων γραμμών» και εν γένει της ρήξης, αλλά το δεύτερο είναι η «κάψιμο» εκ μέρους των Ευρωπαίων του χαρτιού του δημοψηφίσματος το οποίο κουνούσε πάνω από τα κεφάλια τους το Μέγαρο Μαξίμου ως μέσο πίεσης για εγκατάλειψη της εκβιαστικής τους τακτικής.
Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης αμέσως μετά το Eurogoup δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι στη ευχέρεια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν μια απάντηση στις δηλώσεις των κ. κ. Β. Σόϊμπλε και Γέρουν Νταϊσελμπλουμ, καθώς κι άλλων Ευρωπαίων παραγόντων, ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές, γεγονός που σημαίνει ότι η ιδέα έχει καταστεί πλέον αποδεκτή -για να μην πούμε ότι επικροτείται-, από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο .
Τούτο, διότι, στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρασκήνιο και κυρίως στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τον κυρία Ανγκελα Μέρκελ και Ζαν Κλόντ Γιούνκερ η ελληνική πλευρά έχει δώσει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της χώρας στην ευρωζώνη.
Η αναβάπτιση στη λαϊκή κολυμπήθρα παραμένει, ωστόσο, ένα χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης κυρίως για τη διαχείριση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, η οποία θα προκύψει μετά την παράδοση των όπλων, η οποία είναι απολύτως βέβαιον ότι θα δημιουργήσει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Γεγονός είναι πάντως ότι η διαφαινόμενη «Βάρκιζα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει την απαρχή καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων.
http://www.hitandrun.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου